1/09/2012

Skrzydełka z boczkiem

przepis pochodzi z książki tanie gotowanie dołączonej do gazety 
poradnik domowy w oryginalnym przepisie były suszone śliwki my ich nie jemy także nie dodawałam do skrzydełek...

Składniki:
  • 10 skrzydełek kurczaka
  • 10 plastrów chudego boczku
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do wysmarowania formy
       Skrzydełka umyć i osuszyć, odciąć cienkie końcówki. Posypać przyprawą do kurczaka, włożyć  do salaterki, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki. Skrzydełka ciasno owinąć całość plasterkiem boczku. Spiąć wykałaczką. Dno formy do pieczenia lekko natłuścić, luźno ułożyć zawinięte skrzydełka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec na jasnozłoty kolor (ok. 20 min). 

       Podawać na gorąco z pieczywem oraz np. pokrojonymi w słupki warzywami i  ostrym dipem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz