1/11/2012

Pita


Idealne bułeczki Pita które można podać z nadzieniem. Przepis znalazłam na tym blogu


Składniki:

  • 450 g mąki pszennej zwykłej lub chlebowej 
  • 10 g suchych drożdży lub 5 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 280 g letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

     Make wymieszlalam z pokruszonymi drozdzami. Dodalam sol, wode i oliwe. Po wymieszaniu, zagniotlam elastyczne, gladkie ciasto. Zostawilam na 1 godzine do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (21 C). 
    
     Gotowe podzieliłam na 10 czesci (ok. 76g) i z kazdej uformowalam kulke. Układałam kulki ciasta złączeniem do gory na omączonej powierzchni. Przykrylam dokladnie i zostawilam na 1 h do ponownego wyrosniecia. Nastepnie kazda kulke rozwalkowalam na owalny placek o grubosci 5 mm. Obsypalam pitty odrobina maki i zostawilam pod przykryciem na 20 minut.

      Piekłam na kamieniu w piecu rozgrzanym do 230C (można uzyc goracej grubej blachy). Pity sa gotowe po 4-6 minutach, lub gdy sie napusza znacznie i trzymają ksztalt. Mozna potrzymac w piecu nieco dluzej - chlebki beda wtedy bardziej rumiane.

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz