Idealne bułeczki Pita które można podać z nadzieniem. Przepis znalazłam na tym blogu.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej zwykłej lub chlebowej
- 10 g suchych drożdży lub 5 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 280 g letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Make wymieszlalam z pokruszonymi drozdzami. Dodalam sol, wode i oliwe. Po wymieszaniu, zagniotlam elastyczne, gladkie ciasto. Zostawilam na 1 godzine do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (21 C).
Gotowe podzieliłam na 10 czesci (ok. 76g) i z kazdej uformowalam kulke. Układałam kulki ciasta złączeniem do gory na omączonej powierzchni. Przykrylam dokladnie i zostawilam na 1 h do ponownego wyrosniecia. Nastepnie kazda kulke rozwalkowalam na owalny placek o grubosci 5 mm. Obsypalam pitty odrobina maki i zostawilam pod przykryciem na 20 minut.
Piekłam na kamieniu w piecu rozgrzanym do 230C (można uzyc goracej grubej blachy). Pity sa gotowe po 4-6 minutach, lub gdy sie napusza znacznie i trzymają ksztalt. Mozna potrzymac w piecu nieco dluzej - chlebki beda wtedy bardziej rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz