1/11/2012

Orzechowiec


To ciasto wykonałam na Święta Bożego Narodzenia, wyszło przepyszne i bardzo słodkie. 
Po prostu idealne. Przepis jest bardzo fajnie opisany znalazłam go tutaj. Cytuje za autorką.


Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych grubo, orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu

Krem budyniowy:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • blacha 33x22 (lub podobna)
  • papier do pieczenia

    Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i całość siekamy nożem, tak, aby masło z mąką dobrze się połączyło. Dodajemy resztę składników na ciasto i całość zagniatamy. Trzeba włożyć w to trochę czasu i siły. 
    
    Ciasto dzielimy na 2 równe części. Piekarnik nagrzewamy do 180°C Papier do pieczenia wycinamy tak, aby po włożeniu do blachy wystawał po bokach. Wtedy łatwiej będzie nam wciągnąć ciasto z blachy i go nie pokruszyć. Na papierze odrysowujemy dno blachy. Najpierw ciasto rozwałkowujemy trochę na stolnicy, potem przenosimy na papier do pieczenia i dalej rozwałkowujemy tak, aby dopasować je idealnie do wymiarów blachy. Całość układamy w formie i pieczemy 13 minut. Po wyjęciu z piekarnika placek ma poleżeć trochę w formie, żeby zrobił się bardziej sztywny i nie popękał nam przy wyjmowaniu.


      W tym czasie przygotowujemy masę orzechową: do garnka przekładamy wszystkie składniki i zagotowujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 


      Przygotowujemy drugi placek tak samo jak pierwszy i po przeniesieniu go do formy rozprowadzamy po wierzchu masę orzechową. Pieczemy 13 minut.


      Na końcu przygotowujemy krem budyniowy. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku (bez masła). Całość rozbijamy trzepaczką, aby mąka połączyła się z resztą składników. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając masę trzepaczką. Gdy krem zacznie gęstnieć, mieszamy szybko i energicznie.  Mamy uzyskać gładki, gęsty budyń. Garnek przykrywamy folią spożywczą, ma ona dotykać do masy, wtedy nie utworzy się na niej kożuch. Po ostudzeniu dodajemy miękkie masło i miksujemy na gładki krem. 


      Na placek bez orzechów wykładamy krem i przykrywamy go plackiem z orzechami. 
Ciasto wstawiamy do lodówki, przynajmniej na całą noc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz