1/06/2012

Pizza z owocami morza

Przepis pochodzi z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej nr 21, został lekko zmodyfikowany przez mnie
Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 20 g drożdży 
  • 220 ml letniej wody
  • sól
  • olej do smarowania formy
Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
Nadzienie:
  • 100 g małych krewetek
  • 100 g oczyszczonych kalmarów
  • 200 g sera mozzarella 
  • 2 pomidory
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • pieprz, sól
          Mąkę przesiać, utworzyć kopczyk, zrobić w nim wgłębienie. Wsypać rozkruszone drożdże i szczyptę soli, wlać oliwę i dodając wody wyrabiać ciasto rękami aż powstanie jednolita masa. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia wysypanego mąką. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

          Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Bazylie umyć osuszyć i posiekać. Ser utrzeć na tarce o dużych otworach. Krewetki umyć, oczyścić z twardych części. Kalmary umyć, osuszyć i pokroić w obrączki. 

          Masło podgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać na jednolitą masę, podgrzewać na patelni dodając porcjami mleko i jednocześnie stale mieszając, tak aby sos był jedwabisty. Odstawić.

          Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Wyłożyć nim okrągłą natłuszczoną formę do pieczenia pizzy tak, aby brzegi ciasta były podniesione i zachodziły na ścianki formy. Na cieście ułożyć pomidory oraz owoce morza. Posypać utartą mozzarellą i zalać sosem. 

          Piec około 20-25 min w max.  200 °C




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz