Przepis pochodzi z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej nr 21, został lekko zmodyfikowany przez mnieCiasto:
- 350 g mąki
- 20 g drożdży
- 220 ml letniej wody
- sól
- olej do smarowania formy
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
Nadzienie:
- 100 g małych krewetek
- 100 g oczyszczonych kalmarów
- 200 g sera mozzarella
- 2 pomidory
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- pieprz, sól
Mąkę przesiać, utworzyć kopczyk, zrobić w nim wgłębienie. Wsypać rozkruszone drożdże i szczyptę soli, wlać oliwę i dodając wody wyrabiać ciasto rękami aż powstanie jednolita masa. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia wysypanego mąką. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Bazylie umyć osuszyć i posiekać. Ser utrzeć na tarce o dużych otworach. Krewetki umyć, oczyścić z twardych części. Kalmary umyć, osuszyć i pokroić w obrączki.
Masło podgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać na jednolitą masę, podgrzewać na patelni dodając porcjami mleko i jednocześnie stale mieszając, tak aby sos był jedwabisty. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Wyłożyć nim okrągłą natłuszczoną formę do pieczenia pizzy tak, aby brzegi ciasta były podniesione i zachodziły na ścianki formy. Na cieście ułożyć pomidory oraz owoce morza. Posypać utartą mozzarellą i zalać sosem.
Piec około 20-25 min w max. 200 °C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz