1/06/2012

Puszysty spód do pizzy

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/5 szklanki mleka
  • 1/5 szklanki wody
  • pół łyżeczki soli

       Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie,
dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabić ciasto dodając
stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie
odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyroœśnięcia, rozwałkować
na placki gruboœci 5-6 mm i ponakłuwać je widelcem. 


      Piec najlepiej na specjalnym kamieniu w temp. 200 stopni. przez około 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz