Składniki:
- opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
- łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki vegety
- 1 łyżeczka cukru
Opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem wsypać do garnka i zalać wodą tak aby tylko zakryć warzywa. Dodać vegete, cukier i sól. Gdy woda zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszać i sprawdzać miękkość warzyw (należy uważać żeby nie przegotować). Gdy już uznamy że warzywa są wystarczająco miękkie. Odcedzamy i wywar przelewamy do innego naczynia.
Zasmażka:
Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy mąke, mieszamy energicznie aż nam się składniki połączą w jedną gładką masę o złocistym kolorze. Powolutku dolewamy pozostały nam wywar tak aby powstał nam gęsty sos.
Zasmażkę dodajemy do warzyw, wstawiamy na mały ogień i cały czas mieszając podgrzewamy około 1 minuty.
Najlepiej podawać ciepłe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz