12/01/2011

Marchewka z groszkiem

Składniki:
  • opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki vegety
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:


Opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem wsypać do garnka i zalać wodą tak aby tylko zakryć warzywa. Dodać vegete, cukier i sól. Gdy woda zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszać i sprawdzać miękkość warzyw (należy uważać żeby nie przegotować). Gdy już uznamy że warzywa są wystarczająco miękkie. Odcedzamy i wywar przelewamy do innego naczynia.


Zasmażka:


Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy mąke, mieszamy energicznie aż nam się składniki połączą w jedną gładką masę o złocistym kolorze. Powolutku dolewamy pozostały nam wywar tak aby powstał nam gęsty sos.


Zasmażkę dodajemy do warzyw, wstawiamy na mały ogień i cały czas mieszając podgrzewamy około 1 minuty.


Najlepiej podawać ciepłe :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz