Składniki na 6 osób:
- 250g czekolady deserowej Wedel
- 400 ml mleka 3,2%
- 200 ml śmietanki 36%
- miód, cynamon, wanilia lub lukier*
- bita śmietana i kakao do dekoracji
Mleko i śmietanę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać czekoladę. Nie zdejmując rondelka ze źródła ciepła, ciągle mieszając, doprowadzić do ponownego zagotowania.
W czasie od 30 sekund do 1 minuty, gotując, doprowadzić do pożądanej gęstości.
Czekoladę podawać w zimnych filiżankach. Jeśli chcesz, by Twoja czekolada nabrała dodatkowego aromatu, dodaj w zależności od uznania, miód, cynamon lub wanilię.
Udekorować bitą śmietaną i posypać kakao.
*jeśli ktoś lubi likier na dno każdej z filiżanek wlać po 40 ml likieru jajecznego Advocat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz