12/04/2011

Gorąca Czekolada

Składniki na 6 osób:
  • 250g czekolady deserowej Wedel
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 200 ml śmietanki 36%
  • miód, cynamon, wanilia lub lukier*
  • bita śmietana i kakao do dekoracji




Mleko i śmietanę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać czekoladę. Nie zdejmując rondelka ze źródła ciepła, ciągle mieszając, doprowadzić do ponownego zagotowania.
W czasie od 30 sekund do 1 minuty, gotując, doprowadzić do pożądanej gęstości.


Czekoladę podawać w zimnych filiżankach. Jeśli chcesz, by Twoja czekolada nabrała dodatkowego aromatu, dodaj w zależności od uznania, miód, cynamon lub wanilię.


Udekorować bitą śmietaną i posypać kakao.


*jeśli ktoś lubi likier na dno każdej z filiżanek wlać po 40 ml likieru jajecznego Advocat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz