Składniki:
- ok. 0,5kg piersi z kurczaka
- ok. 2 szklanki mąki
- ok. 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- można dodać 0,5 łyżeczki słodkiej papryki lub ostrej
- gotowy sos słodko-kwaśny
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić dodać troszkę oleju.
Teraz zrobimy ciasto, w którym obtoczymy naszego kurczaka.
Mąkę, jajko, mleko i szczyptę soli mieszamy na gładkie
płynne ciasto – oczywiście można wszystko ze sobą zmiksować, gdy mamy gotowe
ciasto, możemy wrzucić wszystkie kawałki kurczaka do misy z ciastem i dobrze
wymieszać lub każdy z osobna kawałek kurczaka obtoczyć w cieście ja zawsze
wybieram ten drugi sposób - racja jest z tym trochę zabawy jednak każdy
kawałeczek jest dokładnie obtoczony.
Smażymy kurczaka na głębokim oleju przez około 10 min aż
ciasto ładnie się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz