8/17/2012

Przepyszne kanapki :)




Do tych kanapeczek możecie dodać wszystko co lubicie i na co macie ochotę u Nas akurat było to:

  • pomidor
  • ogórek
  • mieszanka sałat
  • żółty ser
  • salami
  • jajko gotowane na twardo
  • majonez koperkowy :) - do posmarowania spodów 









Bułeczki z cebulką




Składniki na 20 bułeczek
  • pół szklanki letniego mleka
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1/4 kostki roztopionego masła
  • 900 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 14g suchych drożdży
  • 4 średnie cebule drobniutko pokrojone i podsmażone


    Mieszamy mleko, wodę, roztopione masło, cukier i sól ze sobą. Drożdże wymieszać z mąką, dodajemy wcześniej wymieszane ze sobą płyny i podsmażoną cebulkę. Następnie zagniatamy ciasto ma być bez grudek, jeśli jest taka potrzeba można dosypać więcej mąki max. 50 gram. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość :)

    Jeśli ciasto ładnie nam wyrosło formujemy bułeczki u mnie z tego przepisu wyszło 20 bułeczek - były średniej wielkości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub jak kto woli obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i znów odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zanim włożymy do pieczenia nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.


Czas pieczenia to ok. 20 minut w temp. 200ºC.