2/09/2012

Spaghetti bolognese



Składniki:

  • 1 słoiczek sosu pomidorowego z ziołami
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3-4 łyżki keczupu
  • 1 cebula
  • przyprawy (bazylia, oregano, sól)
  • pół opakowania makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oleju
  1. Mięso mielone wrzucamy na głęboką patelnie solimy i smażymy aż rozdzieli się na malutkie kawałeczki i odparuje woda.
  2. Cebulę szatkujemy i dorzucamy do mięsa dodajemy przyprawy bazylie i oregano smażymy tak od czasu do czasu mieszając - u mnie to było ok 5 min. 
  3. Dodajemy keczup mieszamy i wlewamy sos ze słoiczka - dusimy tak ze sobą aż cała woda odparuje
  4. Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al'dente, posypane startym parmezanem.

1 komentarz:

  1. kto nie zna? a kto nie lubi? nie widzę. to znak, że mniam! lubię takie włoskie jedzonko.

    OdpowiedzUsuń