- 3,5 - 4 szklanki mąki
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta soli
Składniki na sos:
- pól słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 pomidor
- szczypta czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki soli, pieprzu
- 1,5 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki wody
- Mąkę przesiewamy przez sitko, wsypujemy drożdże, sól i mieszamy
- W mące robimy wgłębienie i wlewamy wodę i olej. Zagniatamy ciasto jeśli za bardzo nam się klei podsypujemy mąką.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 h
Gdy ciasto nam wyrasta w międzyczasie robimy sos :)
- Obieramy pomidora, cebulę kroimy w drobną kosteczkę
- Wodę i koncentrat pomidorowy wlewamy do garnuszka i i mieszamy z przyprawami (bazylia, oregano, pieprz, sól, cukier) oraz obranym pomidorem (nie kroiłam na mniejsze kawałki, tylko wrzuciłam w całości) i cebulą
- Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min często mieszając.
Jeśli ciasto już nam ładnie wyrosło formujemy małe pizzetki, smarujemy sosem i układamy na nich ulubione składniki u mnie wyglądało to tak ser, szynka, papryka, cebula, pomidor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz