2/13/2012

Pizzetki

Składniki na ciasto:
  • 3,5 - 4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta soli
Składniki na sos:
  • pól słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 pomidor 
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli, pieprzu
  • 1,5 łyżeczki cukru 
  • 0,5 szklanki wody

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko, wsypujemy drożdże, sól i mieszamy
  2. W mące robimy wgłębienie i wlewamy wodę i olej. Zagniatamy ciasto jeśli za bardzo nam się klei podsypujemy mąką.
  3. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 h
Gdy ciasto nam wyrasta w międzyczasie robimy sos :)

  1. Obieramy pomidora, cebulę kroimy w drobną kosteczkę
  2. Wodę i koncentrat pomidorowy wlewamy do garnuszka i i mieszamy z przyprawami (bazylia, oregano, pieprz, sól, cukier) oraz obranym pomidorem (nie kroiłam na mniejsze kawałki, tylko wrzuciłam w całości) i cebulą
  3. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min często mieszając. 
Jeśli ciasto już nam ładnie wyrosło formujemy małe pizzetki, smarujemy sosem i układamy na nich ulubione składniki u mnie wyglądało to tak  ser, szynka, papryka, cebula, pomidor. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz