12/28/2011

Święta Święta



Świeciła gwiazda na niebie
srebrna i staroświecka.
Świeciła wigilijna,
każdy ją zna od dziecka.

Zwisały z niej z wysoka
długie, błyszczące promienie,
a każdy promień – to było
jedno świąteczne życzenie.

I przyszli – nie magowie
już trochę podstarzali –
lecz wiejscy kolędnicy,
zwyczajni chłopcy mali.

Chwycili w garść promienie,
trzymając z całej siły.
I teraz w tym rzecz cała,
by się życzenia spełniły.
Leopold Staff



12/08/2011

Sałatka Grecka


Składniki 2-3 osoby:
  • pół główki sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 0,5 opakowania sera feta  


Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałeczki. Pomidory, paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem w dużym naczyniu doprawiamy do smaku według upodobań u mnie zazwyczaj jest to sól i pieprz. Na wierzch układamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Na koniec wszystko polewamy sosem winegret.

12/06/2011

Pasta z wędzonej makreli


Składniki:
  • wędzona makrela
  • 1-2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
Makrele dzielimy na małe kawałeczki starannie oddzielając mięsko od ości. Jajka ugotowane na twardo i cebulę kroimy w kostkę lub możemy zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy aż powstanie prawie jednolita masa.

Pastę najlepiej odstawić na 30 minut tak aby składniki mogły się przegryźć :))

12/04/2011

Gorąca Czekolada

Składniki na 6 osób:
  • 250g czekolady deserowej Wedel
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 200 ml śmietanki 36%
  • miód, cynamon, wanilia lub lukier*
  • bita śmietana i kakao do dekoracji




Mleko i śmietanę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać czekoladę. Nie zdejmując rondelka ze źródła ciepła, ciągle mieszając, doprowadzić do ponownego zagotowania.
W czasie od 30 sekund do 1 minuty, gotując, doprowadzić do pożądanej gęstości.


Czekoladę podawać w zimnych filiżankach. Jeśli chcesz, by Twoja czekolada nabrała dodatkowego aromatu, dodaj w zależności od uznania, miód, cynamon lub wanilię.


Udekorować bitą śmietaną i posypać kakao.


*jeśli ktoś lubi likier na dno każdej z filiżanek wlać po 40 ml likieru jajecznego Advocat.

12/03/2011

Kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

  • ok. 0,5kg piersi z kurczaka
  • ok. 2 szklanki mąki
  • ok. 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • można dodać 0,5 łyżeczki słodkiej papryki lub ostrej
  • gotowy sos słodko-kwaśny


Kurczaka pokroić w kostkę, posolić dodać troszkę oleju. 

Teraz zrobimy ciasto, w którym obtoczymy naszego kurczaka.


Mąkę, jajko, mleko i szczyptę soli mieszamy na gładkie płynne ciasto – oczywiście można wszystko ze sobą zmiksować, gdy mamy gotowe ciasto, możemy wrzucić wszystkie kawałki kurczaka do misy z ciastem i dobrze wymieszać lub każdy z osobna kawałek kurczaka obtoczyć w cieście ja zawsze wybieram ten drugi sposób - racja jest z tym trochę zabawy jednak każdy kawałeczek jest dokładnie obtoczony.


Smażymy kurczaka na głębokim oleju przez około 10 min aż ciasto ładnie się zarumieni.

Podajemy z ryżem i sosem słodko-kwaśnym

12/01/2011

Marchewka z groszkiem

Składniki:
  • opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki vegety
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:


Opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem wsypać do garnka i zalać wodą tak aby tylko zakryć warzywa. Dodać vegete, cukier i sól. Gdy woda zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszać i sprawdzać miękkość warzyw (należy uważać żeby nie przegotować). Gdy już uznamy że warzywa są wystarczająco miękkie. Odcedzamy i wywar przelewamy do innego naczynia.


Zasmażka:


Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy mąke, mieszamy energicznie aż nam się składniki połączą w jedną gładką masę o złocistym kolorze. Powolutku dolewamy pozostały nam wywar tak aby powstał nam gęsty sos.


Zasmażkę dodajemy do warzyw, wstawiamy na mały ogień i cały czas mieszając podgrzewamy około 1 minuty.


Najlepiej podawać ciepłe :)